Ovoce, zelenina a geometrie
Dokonale souměrné tvary se v živé přírodě vyskytují jen vzácně. Ale v obchodech je velký důraz kladený na jakýsi estetický dojem. Ačkoli tvar nemívá přímý vliv na kvalitu a obsah chuťových látek, do prodeje se nedostávají zdvojené či rozlomené mrkve, menší či velká jablka, pokřivené okurky.
Ovoce a zeleninu s nevhodnou geometrií zemědělci mnohdy nechají popadat a shnít, nebo zaorají. Pokud tyto produkty nejsou plesnivé, dají se využít jako krmivo pro různá zvířata, nebo se dají použít například na výrobu šťáv.
Příliš malé a velké, zdvojené, pokřivené a prasklé mrkve se nedostanou do prodejen a zaorají. Co brání paběrkování?
Tvar je chuťovým vjemem, ale nesouvisí s obsahem chuťových látek. Tyto okurky se dostaly přímo do prodeje. Jak jsou kvalitní?