Z návštěvy potravinové banky

28.02.2017 18:49

V pondělí 27. února 2017 (viz pozvánka) jsme navštívili potravinovou banku v Hostivaři a přiblížili si její fungování. Náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Gabriela Nekolová návštěvu se svými dětmi pojala výchovně a využili jsme tak i osvětové letáčky Zvonečníku proti plýtvání s potravinami. Akce se zúčastnila také radní pražského Magistrátu Irena Ropková (obě ČSSD) a mohli jsme tak porovnat přístup k dosavadní podpoře z úrovně magistrátu i ministerstva. Potravinovou bankou nás provedla její ředitelka Věra Doušová, která se dlouhodobě věnuje záchraně potravin a výrazně se zasadila také o zlepšení povědomí o potravinových bankách.

Potravinové banky vybírají a dále přerozdělují nevyužité potraviny ze supermarketů, které by skončily jako odpad, dále potraviny z veřejných sbírek, ale také z programu Potravinové a materiální pomoci Ministerstva práce a sociálních věcí. Paní náměstkyně na této formě podpory oceňuje, že současně omezuje plýtvání jídlem, pomáhá potřebným a je konkrétní bez možnosti zneužívání.

Některé obchodní řetězce již několik let zásobují potravinové banky zbožím, které již není prodejné, ale stále je konzumovatelné - obchody nad 400 m2 prodejní plochy se od začátku příštího roku budou muset zapojit dokonce povinně. Dalším zdrojem jídla je také program potravinové pomoci MPSV, který během let 2016 – 2018 zajistí potravinovou pomoc pro cca 41 tisíc osob a dalším 34 tisícům rozdělí hygienické potřeby, oblečení a další věci denní spotřeby. Partnerské organizace MPSV, které pomoc distribuují, také poskytují doprovodné služby – navedení klientů na dluhové poradny, sociální služby, úřady práce a další instituce, které nejchudší potřebují k řešení své sociální situace. Do programu jsou zahrnutí lidé, kteří se ocitli ve velmi vážné sociální nouzi.

Magistrátní radní Irena Ropková poukázala na zajištění podpory také z pražského magistrátu (cca 400 tisíc ročně) a ocenila užitečnost centrálního skladu sloužícího řadě organizací. Fungování potravinových bank zaznamenalo výrazný posun a podpora jejich zázemí figurovala také v komunálním programu ČSSD. Posunu výrazně pomohly potravinové sbírky, zlepšení povědomí o potravinách v supermarketech končících jen z estetických důvodů v odpadu a řešení problému DPH při darování potravin. Podílela se na tom celá řada organizací, včetně Zvonečníku.

 

Z návštěvy vznikla dvě videa:

 

Gabriela Nekolová

Irena Ropková

 

 

—————

Zpět